De eindeloze mogelijkheden van interactieve LED-vloeren

scherp Innovatie Leave a Comment

Stel je voor dat je een sporthal binnenloopt: de turnbanken staan op hun plekje aan de zijkant van de zaal, en iedereen wordt gevraagd in het midden te gaan staan. Plots gaan de lichten uit en zie je jezelf staan midden bovenop een verbluffende lichtshow! De LED-lampjes in de vloer volgen iedere stap die je zet, zodat je – ik noem maar wat – de onvergetelijke opening van de Olympische Spelen van 2008 in Beijing kunt herbeleven.

Dit klinkt misschien als een futuristisch beeld, maar dat is het niet. Interactieve LED-vloeren bestaan al en worden al gebruikt in grote theaterproducties of tijdens grote sportevenementen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit filmpje:

Maar niet alleen voor grote evenementen zou een LED-vloer een waanzinnige aanwinst zijn in een sporthal, ook voor gymlessen of trainingen bij een sportvereniging zijn extreem veel gave toepassingen te verzinnen. Met een interactieve, digitale vloer kun je oneindig veel trainingsdoeleinden nabootsen. Zo zou je complete oefeningen kunnen creëren, super veel tijd besparen bij het plaatsen van accessoires, veel gemakkelijker kunnen instrueren, spelers/leerlingen kunnen inspireren en ter plekke wijzigingen en instructies op de vloer aan kunnen brengen! En hoe ontzettend veel spellen zijn er niet te bedenken met zo’n vloer, zoals in onderstaand filmpje:

Weg met pylonen, touwen, petten, lussen en palen. Je stelt je veld met een paar tikken op het tablet zó in. Zo bespaar je trainingstijd en budget op materialen. Bovendien is van LED-lampen bekend dat ze hartstikke veelzijdig zijn wat installatie betreft, dus panelen kunnen in een handomdraai worden omgezet in plafonds, muren of interactieve borden.

Dus: waarom heeft niet iedere sporthal en gymzaal al lang zo’n een interactieve LED-vloer?
Tja, dat zal alles te maken hebben met de kosten van zo’n vloer. Die kunnen helaas nog wat te hoog oplopen voor de gemiddelde gemeente. Maar de gemeente of andere exploitant van beweegruimtes die durft te investeren in deze technologie, zal daar in onze ogen zeker geen spijt van gaan krijgen, want dit is wat Het Nieuwe Gymmen betreft de toekomst van (sport)vloeren!
Meer informatie?

Kijk eens op de websites van deze bedrijven die LED-vloeren ontwerpen/verkopen:

ASB Glass Floor
Loxit
Vertigo Systems
Sensacell
Amazing Led Floor (ALF)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *