Waarom boulderen zo populair is en in de gymzaal mogelijk moet zijn

scherp Innovatie 2 Comments

Het is een korte tijd ontzettend populair geworden en wij weten wel waarom. Boulderen past helemaal in de huidige beweegcultuur en kan volgens ons ook eenvoudig geïntegreerd worden in iedere gymzaal of sporthal.

Wat is boulderen?

Boulderen is een explosieve en spectaculaire manier van klimmen. ‘Boulder’ is Engels voor ‘rotsblok’. Boulderen is dan ook letterlijk: klimmen op een rotsblok. Omdat er in Nederland geen rotsblokken zijn wordt er geboulderd op klimwanden met een maximale hoogte van 4,5 meter. De klimroutes zijn puzzels die je oplost met techniek, kracht en denkwerk. Anders dan bij klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig. Dikke valmatten onder de routes zorgen voor veiligheid. Wanneer je deze tak van de klimsport zou vergelijken met atletiek, dan zou het boulderen het koningsnummer zijn, de 100 meter sprint.

Waarom is boulderen zo populair?

Laagdrempelig

Voor boulderen is geen klimgordel, klimpartner of klimdiploma nodig. Dit maakt de sport erg laagdrempelig. Ook beginners kunnen zich uitstekend vermaken. Het principe van boulderen is erg simpel: sportschoenen aan en je kan zo aan de slag! En doordat het zo laagdrempelig is, kan een boulderwand ook gemakkelijk in een gymzaal worden toegepast.

Individueel en gezellig

Alleen boulderen is geen probleem, je hebt geen partner nodig. Maar toch: boulderen doe je nooit alleen. Samen puzzelen op een boulder, naar elkaar kijken hoe die ander het doet en gezellig tussendoor kletsen, want je hebt ook af en toe pauze nodig. Dit maakt boulderen naast een flexibele ook een zeer sociale sport.

Veilig

Boulderen is een heel veilige sport. Vier meter is best hoog en het kan spannend zijn maar de dikke valmatten van 30 cm vangen je op. De meest voorkomende blessures bij boulderen zijn vingerblessures door het te lang of te hard knijpen in grepen. Het is dan ook aan te raden om eerst goed op te warmen in makkelijke boulders.

Toepasbaar in gymzaal?

In een gymzaal willen we vaak klimgelegenheden. In vrijwel iedere gymzaal staat nog altijd een drie- of viervaks klimrek. In iets spannendere gymzalen of sporthallen zijn klimgrepen aan de muur/muren aangebracht, waardoor een klimwand wordt gecreëerd. Hoe gaaf zou het zijn als we de wand dan ook wat meer op een rotsblok laten lijken, zodat de klimroutes uitdagender en spannender worden? De wanden in een beweegruimte hoeven wat ons betreft helemaal niet per se recht te zijn. Zo hebben we al beweegruimtes gezien die helemaal niet zo statisch zijn, en waar (bijvoorbeeld) ook hele goede boulderroutes zouden kunnen worden uitgezet. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden:

Lees verder na de foto’s

Ook een losse boulderwand kun je prima in de gymzaal plaatsen, zoals hier te zien:

Of een boulderhok?

En wat dacht je hiervan?

Deze ‘boulderwand’ zou vast en zeker ook mobiel gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld door hem op een grondplaat te zetten waardoor je hem in een sporthal zou kunnen binnenrijden en weer weghalen?

En waarom beperken tot de gymzaal?

Je kunt ook boulderen in de gang!

Gaaf toch?

Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen (trouwens: volwassenen ook) eerder gaan bewegen als de beweegruimte ze aanspoort om te bewegen. Er zijn zoveel mogelijkheden om de beweegruimte tot de verbeelding te laten spreken, en toch blijven we gymzalen rechttoe rechtaan en conservatief inrichten. Denk buiten de lijntjes, anders inrichten hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Help ons mee om gymzalen stapje voor stapje te veranderen in moderne beweegruimtes! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, kom met ons in contact, laat je inspireren en deel die content weer, zodat jij anderen inspireert.

Nog meer inspiratie?

Kijk voor nog meer boulder-inspiratie eens hier, op de site van Virklund, daar staan super veel ontzettend toffe voorbeelden van klim- en boulderwanden op allerlei verschillende plekken.

Comments 2

 1. ik wil me graag inschrijven voor de nieuwsbrief, doordat ik bezig ben met een project rondom een innovatieve sporthal, waar dit heel mooi bij kan aansluiten.

  1. Post
   Author

   Dag Femke,

   Hartstikke leuk. Je kunt je inschrijven via het formulier links op de pagina ‘Artikelen’ onder het kopje ‘Blijf op de hoogte’.

   Mocht je alvast specifieke vragen hebben dan kun je ons ook altijd mailen op info@hetnieuwegymmen.nl of even bellen.

   We blijven graag in contact!

   Groeten,
   Daan van Het Nieuwe Gymmen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *