Vandaag verscheen op SportKnowhowXL onderstaand artikel waarin Gita Houbolt (productspecialst binnensport bij Sportbedrijf Rotterdam) aan het woord komt over de ambitie voor gymzalen in Rotterdam. Wij vinden het erg gaaf dat Sportbedrijf Rotterdam op deze manier bezig is met innovatie van gymzalen!
Dit artikel werd geschreven door Leo Aquina en verscheen op SportKnowhowXL.
Bijna alle Nederlandse gymzalen lijken op elkaar en dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Rotterdam werkt daarom aan specifiek naar doelgroep ingerichte gymzalen. Dat gebeurt in een samenwerking tussen de gemeente, die de zalen bouwt, en Sportbedrijf Rotterdam, dat de zalen exploiteert. Gita Houbolt houdt zich als productspecialist binnensport bij het Sportbedrijf bezig met de ontwikkeling van innovatieve gymzalen. “We pakken het op een systematische manier aan”, vertelt zij. “Als er vanuit de gemeente wordt besloten dat er ergens een gymzaal moet komen, gaan we met onze sportregisseurs om de tafel om te onderzoeken wat goed past in die wijk. Op basis daarvan schrijven we een advies over de inrichting van de zaal.” Voorbeelden zijn een specifieke zaal voor prikkelarm bewegingsonderwijs en een Urban Sports zaal.
Rotterdam telt zo’n driehonderd gymzalen, ongeveer honderd in beheer van Sportbedrijf Rotterdam en tweehonderd bij scholen. Sportbedrijf Rotterdam is de afgelopen jaren nadrukkelijk aan de slag gegaan met innovatie. Gita Houbolt:
“Als er vroeger iets kapot ging, werd het letterlijk één op één vervangen, maar daar zijn we vanaf gestapt. We kijken tegenwoordig kritisch naar de materialen in een zaal. Wat wordt er gebruikt en wat niet? Wat zouden interessante nieuwe materialen en toestellen kunnen zijn? Sportbedrijf Rotterdam heeft sportregisseurs in dienst en die hebben enorm veel kennis over de wijk. Daar komt het principe vandaan om gymzalen specifieker in te richten voor bepaalde sporten. De sportregisseurs weten precies hoe we doelgroepen in de wijk kunnen bedienen.””De gymleraren zien bijvoorbeeld veel potentie in een klimwand dus die komt erin”
Prikkelarm
De prikkelarme gymzaal is hier een voorbeeld van. De nieuwe gymzaal van BSO De Archipel en de VSO Recon Openluchtschool in Rotterdam-Zuid moet in 2023 worden opgeleverd. Bij de bouw wordt rekening gehouden met de doelgroep, die bestaat uit kinderen met hyperactiviteit (ADHD) en kinderen met contactstoornissen (stoornissen binnen het autistisch spectrum zoals PDD-NOS, syndroom van Asperger) van de BSO en langdurig chronisch zieke kinderen van de VSO. Hoe ziet zo’n prikkelarme inrichting eruit?
Houbolt: “In de eerste plaats kijk je dan naar akoestiek. Dat is in alle gymzalen belangrijk, maar voor deze doelgroep in het bijzonder. Daarnaast kijk je naar de kleuren en de belijning op de vloeren. Dat moet allemaal niet te druk. Het licht kan worden gedempt en er zitten minder vaste toestellen aan de wanden. Maar we kijken ook naar wat deze groep kinderen juist wel interessant vindt. De gymleraren zien bijvoorbeeld veel potentie in een klimwand dus die komt erin.”“We willen met de zalen waar we nu aan werken eigenlijk een soort visitekaartje neerzetten, laten zien wat we allemaal kunnen”
Doelgroepen
De prikkelarme zaal sluit niet alleen goed aan bij de kinderen op BSO De Archipel, maar kan daarbuiten ook goed door andere doelgroepen worden gebruikt en ook daarmee houdt Sportbedrijf Rotterdam bij het ontwerp op voorhand rekening. Houbolt: “De ruimte is ook goed te gebruiken voor revalidatie van kinderen uit het nabijgelegen Ikazia ziekenhuis, maar ook voor bijvoorbeeld yoga en vechtkunst-sporten als Capoeira.”
Houbolt werkt op dit moment aan het ontwerp van een specifiek op Urban Sports ingerichte gymzaal, die in Rotterdam Noord bij Delfshaven op de planning staat. In tegenstelling tot de prikkelarme zaal, die nieuw wordt gebouwd, betreft het hier de aanpassing van een bestaande zaal. Houbolt: “Bij die zaal moet je denken aan free running en bootcamp-achtige activiteiten. Doelgroepen daarbij zijn aanbieders van freerunnen en bootcamp-activiteiten.
Visitekaartje
Hoewel er altijd behoefte zal blijven aan generieke gymzalen die zijn ingericht voor algemeen gebruik, ziet Houbolt in de toekomst wel meer en verschillende typen specifieke zalen in Rotterdam verrijzen. “We willen met de zalen waar we nu aan werken eigenlijk een soort visitekaartje neerzetten, laten zien wat we allemaal kunnen. Gymleraren en sportregisseurs kunnen daar inspiratie uithalen om ook in hun wijk na te denken over de doelgroepen, het aanbod en de inrichting van de zalen.”