De AKT-trainingsruimte in Almere: schoolvoorbeeld van het nieuwe gymmen

scherpInnovatie 2 Comments

Almere zag het al in een vroeg stadium: we hebben een uitdaging. Deze generatie kinderen kampt met beweegarmoede. Kinderen spelen minder buiten, krijgen minder bewegingsonderwijs en bewegen eenzijdig binnen een sport. De gemeente Almere zag dat daar iets aan moest gebeuren. Ze wilde haar inwoners stimuleren om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen, zodat mensen een leven lang blijven bewegen én topsport in en rondom Almere zich blijft ontwikkelen. Mensen die veel bewegen hebben namelijk meer energie, minder overgewicht en betere (school)prestaties.

Almere Kenniscentrum Talent

Dus richtte de gemeente Almere samen met de provincie Flevoland een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen op, het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Het AKT wil kinderen en jongeren helpen bij het ontdekken en verder ontwikkelen van hun beweeg- en (top)sporttalenten, ieder op zijn eigen beweegniveau. Zo pakken ze beweegarmoede actief aan!

Eén van de onderdelen van dit Talentenprogramma is de bouw van drie nieuwe accommodaties. Deze accommodaties zijn ontworpen en gebouwd vanuit een visie:

“Het worden plekken die uitdagen om te bewegen, waar mensen bewust en onbewust hun beweegvaardigheid verbeteren en waar het leuk en aantrekkelijk is om te verblijven. Van jong tot oud, van recreatieve sporter tot topsporter: iedereen kan er terecht. Hiermee zijn deze plekken ook de ontmoetingsplekken in de wijk en dragen zij bij aan leefbaarheid in het gebied.”

En dan heb je ons van Het Nieuwe Gymmen natuurlijk gelijk te pakken. Een nieuwe beweegruimte die aantrekkelijk en leuk moet zijn en waar je wordt uitgedaagd om te bewegen. Niet weer de zoveelste gymzaal met dezelfde inventaris, nee, een plek waar nieuwe materialen, nieuwe toestellen en visie samenkomen tot een beweegruimte van de toekomst.

AKT-ruimte
Fotograaf: Fred Rotgans

Athletic Skills Model

Rode draad voor de bouw van deze nieuwe accommodaties is het Athletic Skills Model. Het Athletic Skills Model is een andere manier van denken over bewegen, ontwikkeld door René Wormhoudt. Het richt zich op veelzijdig bewegen, met als belangrijkste pijlers:

 • Balanceren en vallen
 • Gaan en lopen
 • Stoeien en vechten
 • Springen en landen
 • Rollen, duikelen en draaien
 • Gooien, vangen, slaan en mikken
 • Trappen, schieten en mikken
 • Klimmen en klauteren
 • Zwaaien en slingeren
 • Bewegen op-, maken van muziek

Bij een ‘ASM-les’ komen bewegers bij elkaar om een uitdagend beweegaanbod te krijgen. Allerlei beweegvaardigheden worden gecombineerd in het ASM aangeboden. Hierbij staat het aanpassingsvermogen centraal. Dus een goede windsurfer gaat bijvoorbeeld ook mountainbiken om zijn balans te verbeteren. Daardoor wordt een kind (of volwassen sporter) uiteindelijk beter in zijn eigen sport en ontwikkelt zijn (top)talent zich met een blijvender effect.

Innovatieve accommodatie

Een innovatieve, uitdagende, aantrekkelijke beweegruimte dus, waar ook nog eens veel verschillende, gecombineerde vaardigheden kunnen worden aangeboden. Wij van Het Nieuwe Gymmen wilden erg graag weten: hoe ziet die ruimte er dan precies uit? En welke afwegingen zijn er gemaakt bij de bouw en inrichting van deze ruimtes? Daarom zijn we met grote belangstelling een kijkje gaan nemen bij de twee AKT-trainingsruimtes in Almere Poort, waar we werden ontvangen door Martijn Postuma, projectleider van het AKT. En wij kwamen zeer geïnspireerd terug. Wat maakt deze ruimtes dan zo bijzonder?

Afmeting

Allereerst: wanneer je binnenstapt valt direct op dat dit geen reguliere gymzaal is. Waarom? Er is gekozen om volledig af te stappen van de reguliere afmetingen van 21 x 12 meter. Ondanks dat deze keuze enigszins uit nood geboren bleek te zijn, zijn wij in elk geval erg blij dat er vervolgens niet is afgezien van de bouw van deze ruimte. Er is gekeken wat er mogelijk is in een ruimte die niet voldoet aan de ‘standaard’, traditionele lengte, breedte en hoogte. En dat kan overal. Er hoeft helemaal geen standaard afmeting te zijn voor een beweegruimte. Sterker nog: wij vinden dat de afmeting van een gymzaal afhankelijk moet zijn van wat jij er zelf in wilt kunnen doen. De AKT-trainingsruimte is een prachtig voorbeeld van hoe het ook kan. Nee, je kunt inderdaad niet gemakkelijk volleyballen in deze ruimte, daarvoor is hij te laag. Ook is de ruimte niet breed genoeg om er volleybalbelijning in aan te brengen. Maar er hoeft hier ook helemaal niet gevolleybald te worden. De zaal is wel uitermate geschikt voor een renbaan, een calisthenics-toestel en een hangbrug met spijlers.

Tekening van boven- en zijaanzichten van de AKT-trainingsruimte.

Inventaris

Omdat de zaal andere afmetingen heeft, moesten er sowieso al andere keuzes over de inventaris gemaakt worden, maar AKT Almere heeft hier nog een schepje bovenop gedaan. Wat deze ruimte super interessant maakt, zijn de toestellen en het kleine (spel)materiaal. Direct in het oog springen het calisthenics-toestel, de jacobsladders, de boulder-/klimwand, de boks/stootkussens met cijfers en de hangbrug. Ook staan er fitnessapparaten en hangt er een scherm met de mogelijkheid om lessen/onderdelen/bewegingen op te nemen en terug te kijken. En daar komt het klein spelmateriaal nog eens bovenop. In de basisinventaris bevinden zich o.a. hoverboards, agility ladders, stoepranden (ja, echt! deze), pedalo’s, speciale rugzakken gevuld met water die het balanceren lastiger maken, speciale ASM-ballen met een balbaanafwijking en ga zo maar door. Initiatiefnemer Martijn Postuma benadrukte ook nog eens hoe belangrijk deze speciale inventaris is voor het gebruik van de ruimte. Alle toestellen zijn multifunctioneel en bieden de mogelijkheid tot tal van beweegvormen. Voor ons de enige doorn in het oog: de ouderwetse, met leer beklede springkasten. Dat hadden van ons best andere, multifunctionele springvlakken mogen zijn, zonder dure (en tamelijk onnodige) leren bekleding.

Vloer en wand

Wat ook meteen opvalt bij het binnenstappen in de AKT-ruimte, is de afwijkende vloer en muur. Waarom moet toch iedere gymzaal beschikken over de officiële belijning van een volleybalveld, een basketbalveld en één of meerdere badmintonvelden? Volleyballers van officiële volleybalclubs vinden trainen in gymzalen verschrikkelijk, want het plafond is daar sowieso al niet hoog genoeg! En als je in een gymles wilt volleyballen, hoef je echt niet de officiële afmetingen te gebruiken, toch? Waarom dan toch die lijnen?

Zo moeten ze bij het AKT ook gedacht hebben, en dus werd het ook op dit vlak over een andere boeg gegooid. Met als uitgangspunt het Athletic Skills Model en met hulp van de mensen achter dat model is daarom gekozen voor innovatieve en multifunctionele belijning en bestickering. De lijnen en vlakken bieden talloze beweegmogelijkheden, zoals te zien in meerdere filmpjes, zoals die hieronder. En dan wordt er zelfs gevolleybald met judomatten als ondergrond, waarom niet?

En niet alleen over de vloer, maar ook over de wanden is nagedacht. Zo simpel en toch zo doeltreffend: sticker een doeltje op de muur en je weet zeker dat kinderen daar ballen naar toe gaan werpen/schieten. Bovendien: zijn de gebruikers deze stickers zat? Dan plakken we er toch wat nieuwe op? Kost weinig, levert extreem veel op.

Op de muren zijn simpele, maar zeer doeltreffende stickers geplakt.

Durf los te laten

Kortom: wij hebben onze ogen uitgekeken en met zeer veel plezier genoten van een rondleiding in het AKT-trainingscentrum. We zijn zeer blij dat er gelukkig al plekken zijn die visie op bewegen combineren met de durf om oude patronen en traditionele ideeën los te laten. Het Nieuwe Gymmen staat voor het loslaten van tradities. Want wij denken dat inrichten van beweegruimtes beter kan. Wij geloven dat kinderen beter en meer gaan bewegen als de beweegruimte aantrekkelijk is. Niet als die hetzelfde is als 100 jaar geleden. Het AKT-trainingscentrum is zo’n plek, en wij willen dat er nog veel meer komen. Help ons mee, schrijf je in voor onze nieuwsbrief, deel onze artikelen en/of kom met ons in contact. We werken graag samen met gelijkgestemden!

————————————————————————

Lees meer over het Almere Kenniscentrum Talent (AKT)

Een factsheet met info over het AKT
Een jaar ASM bij het AKT
De website van Sportief Almere, met info over AKT 

Bekijk filmpjes van ASM-trainingen in de AKT-trainingsruimtes in Almere Poort

Filmpje 1

Filmpje 2

Filmpje 3

Filmpje 4

Comments 2

 1. Hallo Pim/Daan,
  Wij zouden graag in Almere willen kijken bij het AKT. Zou dat mogelijk zijn? “Wij zijn een vakgroep bewegingsonderwijs in de Bilt”.
  Vriendelijke groet,
  Eric Martherus

  1. Beste Eric,

   Bedankt voor je bericht, leuk dat je op onze website terecht bent gekomen. Wij zijn zelf ook zeer gecharmeerd van de AKT-ruimte in Almere, alleen wij zijn niet de exploitant van deze ruimte. Wij zijn een platform dat allerlei verschillende, nieuwe beweegruimtes en -inrichtingen wil laten zien, en hebben daarom een artikel over het AKT geschreven. Ik weet wel dat ze het erg leuk vinden om geïnteresseerden rond te leiden in het AKT, maar daarvoor moet je even contact opnemen met akt@almere.nl.

   Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *