De stereotype speeltuin – met zijn heldere kleuren en rubberen vloer – is ontworpen om schoon, veilig en risicoloos te zijn. Maar dat is nou juist niet het beste ontwerp voor de kinderen zelf.
Amerikaanse speeltuinontwerpers hebben decennia lang nagedacht over het minimaliseren van risico’s: het verkleinen van hoogtes, het verzachten van oppervlakken en het beperken van losse onderdelen. Maar nu experimenteren sommigen met het creëren van risico’s. Uit een groeiend aantal onderzoeken is gebleken dat risicovol buitenspelen een belangrijk onderdeel is van de gezondheid van kinderen, door het bevorderen van sociale interacties, creativiteit, probleemoplossing en veerkracht. Lees daarover ook uitgebreid in een eerder blog op onze website.
Sommige gemeenschappen experimenteren zelfs met “avonturenspeelplaatsen”, een format met oorsprong in het Denemarken van de Tweede Wereldoorlog, waar bomlocaties geïmproviseerde speeltuinen werden. Gevuld met onderdelen zoals spijkers, hamers, zagen, verf, banden en houten planken, lijken deze ruimtes meer op schroothopen dan op speelruimten – en ouders worden vaak buiten de speeltuin gehouden terwijl kinderen worden begeleid door personeel.
De kern van een groot debat in het ontwerpen van speeltuinen is nu: moeten we de kinderen veilig houden, of moeten we ze actief houden?
Bekijk dit mooie filmpje waarin de visie op riskante speeltuinen haarfijn wordt uitgelegd.
En lees ook meer in ons eerdere blog: De Britten snappen het, maak speeltuinen riskanter!
Comments 1
FANTASTISCH!!!
Precies aansluitend bij mijn Oranje-Blauw idee.
Jammer dat zo weinig dit snappen/zien/delen…