Hoe zorgen we ervoor dat gymzalen volgeboekt worden?

Het Nieuwe GymmenAchtergrond, Innovatie Leave a Comment

“We sporten in Nederland nauwelijks meer in gymzalen. De bezettingsgraad is laag. In Utrecht wordt bijvoorbeeld gemiddeld slechts 56% van de beschikbare capaciteit verhuurd. En dat is vooral in de ochtenden, als het onderwijs er gebruik van maakt. In de avonden (van 19-22u) wordt maar 42 tot 68% procent van de capaciteit gebruikt, en na 22:00u is het helemaal klaar. En dan valt het in Utrecht nog mee, in vergelijking tot Helmond bijvoorbeeld. Zonde van al die potentiële beweegruimte, toch? De ruimte is er, maar nu staan veel gymzalen een groot deel van de tijd leeg. Tegelijkertijd sporten we wél in openbare parken, in commerciële fitnesscentra, in speciaal ontworpen crossfit-loodsen, bij de eigen sportclub of in de yogaschool.

Hoe komt dat? Waarom worden de beweegruimtes die in bijna iedere wijk in Nederland staan, en die (in de meeste gevallen) worden betaald en verhuurd door gemeentes, niet voldoende gebruikt? Kun je niet crossfitten, fitnessen, bootcampen, judo’en of yoga’en in een gymzaal? Volgens mij wel. Maar de huidige gymzalen worden vaak gebouwd en ingericht volgens een ouderwetse standaard die slechts bedoeld is voor lichamelijke opvoeding. Ze zijn daarom overal hetzelfde en niet voldoende gericht op verhuur aan derden.

De oplossing is simpel: ga niet uit van een standaardinrichting, maar richt iedere gymzaal voor specifieke gebruikers in. In de ene gymzaal staan fitnessapparaten, in de andere ligt een dojovloer om op te judo’en en in een derde hangen boksballen aan de wanden. Een gymzaal zonder standaarden, maar een modulaire gymzaal. Zowel geschikt voor bewegingsonderwijs als voor de specifieke (avond)gebruiker.”

Bezoek De Nieuwe Gymzaal in stand 1.2.11 op Vakbeurs Sportaccommodaties en kijk alvast op www.denieuwegymzaal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *