friends call me jim interactieve projectie ledvloer

Bij Jim gymmen kinderen op een interactieve ledvloer

Het Nieuwe GymmenInnovatie Leave a Comment

Dat de ‘iPadgeneratie’ en beweging prima samengaan bewijst kindergym Friends call me Jim in Amsterdam Zuid. Hun missie: kinderen door middel van verhalen, technologie en animaties plezier laten beleven aan sporten.

Dit artikel werd geschreven door Steffie Posthumus en Corrie Gerritsma namens Het Parool en verscheen op 13 juni 2018. Het is ook te lezen op de website van Het Parool.

friends call me jim ledvloer
De grootste aantrekkingskracht: de interactieve gymvloer met ledlampjes.

De grootste aantrekkingskracht: de interactieve gymvloer met ledlampjes en de geanimeerde verhalen die de kinderen doorlopen in een serie van tien lessen.

“We gebruiken technologie om het bewegen aantrekkelijker te maken,” zegt Erwin Wiering. “Op deze manier prikkelen we hun fantasie en blijven de bewegingen die ze moeten doen ook beter hangen.”

Animaties

Zo is er op de muur eerst een korte animatie te zien van monstertjes die over het ijs lopen. Maar dan breekt het ijs en moeten ze weg zien te komen. Op dat moment stopt de animatie op de muur en legt de coach in de zaal een opdracht uit aan de kinderen.

Wiering: “De animaties hebben we zelf ontwikkeld. De figuren hebben ieder een eigen beweegkwaliteit: Strong, Bendy, Bounce, Fast en Float. Ze komen steeds weer terug in de verhalen waardoor het vriendjes van de kinderen worden.”

Interactief

Met een afstandsbediening kan de coach de voorgeprogrammeerde vloer bedienen. Op de vloer ontstaan ‘scheuren’ van ledlampjes en de kinderen moeten daar zo snel mogelijk tussendoor naar de overkant.

Bij een andere oefening moeten de kinderen de monsters nadoen die in de animatie over een rivier moeten komen door van steen op steen te springen. Op de vloer lichten enkele blokken op, en ook de kinderen moeten springend naar de overkant.

friends call me jim

Analoog

Ook is er een ‘analoge’ zaal: de Playground studio. Daar wordt met matten, obstakels, een glijbaan en een klimmuur een parcours samengesteld, eveneens gekoppeld aan een verhaal. Wiering: “We stimuleren daarmee de fantasie: touwen worden lianen, matten worden water, zo creëer je ook in deze zaal een heel nieuwe wereld.”

Bij Friends call me Jim spelen kinderen niet zelfstandig, maar worden ze begeleid door een coach. Allen hebben ze een achtergrond met kinderen of in beweging: varierend van dansdocent tot fysiotherapie. Samen met een ‘storyteller’ ontwikkelden ze het programma.

“Onze lessen zijn gebaseerd op de motorische ontwikkeling van kinderen en we proberen hen op een leuke manier vaardigheden als balans, spiercontrole, coördinatie en ruimtelijk inzicht aan te leren,” legt programmaontwikkelaar en coach Lauri Schep uit.

Plezier

Het is niet de bedoeling dat de lessen een zoete inval zijn, daarom worden alleen series van tien lessen (á €199) aangeboden, die samen een verhaal vertellen. Deze Jim Stories duren ieder 45 minuten, inclusief warmup en cooldown. Wiering: “Jim staat voor ‘joy in motion’, we willen kinderen niet alleen in beweging brengen maar plezier in beweging laten krijgen.”

Met succes: ondanks dat ze door de glazen wand hun ouders kunnen zien zitten, gaan de kinderen tijdens de Jungle Life les (voor 4 en 5 jarigen) helemaal op in het verhaal. Senne (4) na afloop: “We gingen honing halen voor de beer. Volgende keer brengen we het naar hem toe, ik hoop dat hij lief is.”

friends call me jim kjub


Meer weten?
Lees hier meer over Friends Call Me Jim
Bezoek hier de website van Friends Call Me Jim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *