Interactieve projectie in de gymles?

Het Nieuwe Gymmen Achtergrond, Innovatie 2 Comments

Dat kinderen tegenwoordig niet voldoende bewegen, daar zijn de experts het inmiddels wel over eens. Maar hoe we kinderen weer aan het bewegen krijgen, daar zijn we nog niet helemaal uit.
Eén van de ontwikkelingen die wellicht een bijdrage kan leveren aan de oplossing, is het gamificeren van bewegen, bijvoorbeeld via een interactieve beweegmuur.

Er zijn al enkele jaren bedrijven bezig met het ontwikkelen van interactieve vloeren en muren, bijvoorbeeld voor de zakelijke markt, maar natuurlijk kan dit idee ook heel goed worden ingezet in een gymzaal. Zo dachten meerdere bedrijven en inmiddels zijn er (naar ons weten) drie vergelijkbare producten op de Nederlandse markt die zich richten op bewegingsonderwijs: de Interactive Playground van Lü, de SmartWall van Embedded Fitness, de MultiBall van Fun with Balls en de Interactive X-Wall.

Veel gemeentes, schoolbesturen en exploitanten vragen ons daarom de afgelopen tijd: zo’n interactieve beweegmuur, moeten we daar iets mee? En zo ja, welke van de drie moet ik dan aanschaffen? Goede vragen! En aangezien wij zelf ook wel benieuwd waren, werd het tijd voor een heus vergelijkend warenonderzoek van Het Nieuwe Gymmen. Hiertoe vroegen we alle verkoopdocumentatie op en testten we alle drie de systemen in de praktijk.

In dit artikel bespreken we achtereenvolgens:

 • Wie is wie? Korte omschrijving van het bedrijf
 • Het systeem: Hoe werkt de beweegmuur?
 • De content: Welke spellen? Hoeveel spellen? Aantal updates?
 • De flexibiliteit: Wat kun je nog meer met het systeem?
 • De prijs: Wat kost-ie eigenlijk?
 • Conclusie: De voor- en nadelen
 • Een totaaloverzicht

Leestijd circa 8 minuten.

Wie is wie?

Eerst even kort de NAW-gegevens. Met wie hebben we precies te maken?

Lü – Interactive Playground

is een bedrijf uit Quebec, Canada, dat zich volledig richt op de Interactive Playground. Ze bieden drie verschillende versies van hun systeem aan: de Üno (één interactieve muur), de Düo (twee interactieve muren) en de Mobile (een mobiele variant). De beweegmuren van Lü worden inmiddels gebruikt in circa 35 landen wereldwijd. Idema is de Europese en Nederlandse vertegenwoordiger van Lü.

Embedded Fitness & Janssen Fritsen – SmartWall

Embedded Fitness is erkend als Sportinnovator Centrum voor interactief bewegen en werkt samen met het werk- en onderwijsveld om technologische innovaties op het gebied van interactief te bewegen te onderzoeken en te ontwikkelen.

Fun With Balls – MultiBall

Fun With Balls is een bedrijf uit München, Duitsland. Het bedrijf komt uit de squashwereld en hun systeem was in eerste instantie bedoeld voor interactief squashen, maar nu leveren ze ook een interactieve beweegmuur voor het bewegingsonderwijs: de MultiBall. CourtPerformance is de Nederlandse vertegenwoordiger van de MultiBall.

Interactive X-Wall

Interactive X-Wall is een bedrijf gevestigd in Hengelo, Overijssel. De games bij de X-Wall zijn verdeeld over 3 categorieën: educatie, sport en entertainment. De educatieve games zijn gebaseerd op de leerlijnen in het onderwijs.

Het systeem

Deze drie beweegmuren zijn uiteraard (relatief) nieuwe producten. Lü begon bijvoorbeeld in 2017 met de ontwikkeling van hun playground, en ook de eerste InteractiveSquash-muur van Nederland stamt uit 2017. Onze eerste vraag was daarom: hoe werken ze eigenlijk? En vooral: werken ze ook goed voor het bewegingsonderwijs?

Projectie & detectie
Lü & SmartWall

De Lü-muren en de SmartWall werken op een soortgelijke manier. Een camera registreert bewegingen (zoals een bal die de muur raakt) en zet die om naar de projector, die daarop het scherm aanpast. Een relatief eenvoudig systeem dat in principe goed werkt. Een nadeel is echter dat je voor de camera kunt staan. Als je dicht bij de muur staat, kan het daarom gebeuren dat een beweging niet goed geregistreerd wordt. Hoe hoger de camera kan hangen, hoe kleiner de kans dat dit gebeurt. De camera van de vaste SmartWall moet op ca. 5,5 meter hoogte hangen, de camera van Lü kan op meerdere hoogtes worden opgehangen (tot aan 9m) en is dus ook toe te passen in een sporthaldeel. De beamer van de SmartWall moet daarvoor in een speciale verlagingsconstructie worden gehangen, wat het geheel iets kwetsbaarder maakt.

Schematische weergaven van het systeem van Lü.
Interactive X-Wall

De Interactive X-Wall werkt op een soortgelijke manier als de Lü-muren en de Smartwall. Alle bewegingen worden gedetecteerd door een infraroodsensor in combinatie met een 3D-camera. De infraroodsensor inclusief stalen beschermkap wordt geplaatst op uw witte muur waardoor ook meerdere bewegingen tegelijk gedetecteerd kunnen worden. Dit is bij de SmartWall niet mogelijk.
De camera wordt tezamen met de beamer en computer geplaatst in de beschermende beamerbox. Deze beamerbox wordt op minimaal 3,5 meter geplaatst. Hoe hoger het dak, hoe minder de schaduw. Interactive X-Wall biedt meerdere beamermogelijkheden aan waardoor de schaduw bijna in z’n geheel kan verdwijnen.

MultiBall

Het systeem van MultiBall werkt op een heel andere manier. Na aanschaf ontvang je een frame. Dit frame monteer je op een wand. Aan de bovenkant en onderkant van het frame zitten strips bevestigd met sensoren erin. Deze sensoren creëren een infraroodvlak voor de wand. Wanneer dit infraroodvlak wordt doorbroken (door één of meerdere ballen), wordt dit gedetecteerd door de sensoren en die zenden dit naar de projector.

interactieve projectie multiball
Schematische weergave van systeem van MultiBall
Infrarooddetectoren van MultiBall

Dit gaat allemaal bekabeld en dus razendsnel. De techniek van Fun With Balls kan hierdoor zowel kleine als grote ballen (van tennisbal tot skippybal) uitstekend detecteren en je kunt nooit voor de camera staan. Ook de helderheid van de projectie heeft hierdoor geen invloed op de detectie, wat er weer voor zorgt dat de MultiBall ook buiten gebruikt kan worden, terwijl de SmartWall en de Lü het beste werken in een verduisterde ruimte.

Bediening

Minstens net zo belangrijk als het systeem zelf, is de vraag hoe je het systeem bedient. En hierin verschillen de drie aanbieders nogal van elkaar, dus is het extra belangrijk om te bedenken wat in jouw situatie de beste manier is.

De SmartWall bedien je via een applicatie op een tablet of ander (televisie-)scherm. Bij het opstarten beland je direct in de – door Embedded Fitness gemaakte – interface van de applicatie en je kunt hier ook niet uit. Je gebruikt de tablet dus enkel voor de bediening van het systeem. De interface van de app heeft zes verschillende tabs met verschillende spellen of toepassingen. Zo zitten er mikspellen, dansspellen, educatieve spellen of toepassingen zoals een scorebord en stopwatch in.

Tablet waarmee je de SmartWall bedient
Bediening van de SmartWall via een televisiescherm

Bij Lü werkt het iets anders. Bij de installatie ontvang je een afstandsbediening voor de projector en een losse afstandsbediening voor het systeem. Dit is eigenlijk een soort draadloos toetsenbord voor een ‘reguliere’ PC. Je kunt hiermee dus ook de computer van Lü (die gewoon draait op Windows) besturen zonder dat je in de applicatie van de Interactive Playground zit. Heel handig voor andere toepassingen, maar daarover later meer (zie Flexibiliteit).

Afstandsbedieningen voor de projector en het systeem van Lü.

De MultiBall-applicatie start je op met een PC. Voor dit systeem is geen afstandsbediening nodig, maar je bedient de app gewoon op de muur zelf, door die aan te tikken.

Je bedient de MultiBall via een menu op de wand zelf, gewoon door aan te tikken.

De bediening van de Interactive X-Wall is gemakkelijk. De muur werkt eigenlijk gewoon als levensgrote tablet. Door middel van een afstandsbediening wordt de muur geactiveerd waarna gelijk gespeeld kan worden. Games kunnen geselecteerd worden door aanrakingen op de muur. Na iedere game is er de mogelijkheid om terug te gaan naar het beginscherm.

De content

Nu je weet hoe de systemen werken en hoe je ze bedient, is het tijd voor de inhoud: de content. Wat voor soort spellen kun je spelen op deze wanden? Hoeveel zijn het er? En hoe vaak/hoe snel komen er nieuwe spellen bij? Kortom: geven de systemen voldoende en goede lesstof voor de les bewegingsonderwijs?

Soorten apps

De verschillende mogelijkheden van een interactieve muur lijken in eerste instantie eindeloos, maar in de praktijk komt het er vaak op neer dat de apps iets doen met gooien, schieten, slaan en mikken. Hartstikke logisch natuurlijk, balanceren of zwaaien gaat immers een stuk lastiger op een muur. Toch zijn er zeker grote verschillen in de content van de drie beweegmuren. De drie producenten hebben namelijk allemaal een totaal andere achtergrond en dat zie je terug in de content die ze aanbieden.

Lü komt uit de onderwijswereld. Vincent Routhier, de oprichter, ging op zoek naar nieuwe manieren om de educatieve ervaringen van zijn twee schoolgaande dochtertjes nog spannender en gedenkwaardiger te maken. De spellen van Lü zijn daarom vaak in de eerste plaats gericht op educatie van de kinderen. Van rekensommen tot topografie en van biologie tot astronomie: bijna alle spellen hebben een link met een pedagogisch thema. Bewegen is dus niet het uitgangspunt, maar het middel bij de Interactive Playground.

Lü heeft een groot deel van de apps online staan. Bekijk ze hier.
In totaal heeft Lü momenteel ca. 50 spellen/activiteiten.

Embedded Fitness

Embedded Fitness heeft de SmartWall ontwikkeld samen met Janssen Fritsen. JF komt natuurlijk uit de beweegwereld en de content van de SmartWall heeft daarom ook een iets andere insteek. Hier is bewegen over het algemeen juist het doel. Embedded Fitness heeft nagedacht over de manier waarop de verschillende motorische leerlijnen in de spellen worden geïntegreerd. Er zijn vier verschillende niveaus ontwikkeld voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Deze niveaus kenmerken zich door de grootte van het te raken object of door dat bewegende beelden langzaam of steeds sneller bewegen. Voor het bewegingsonderwijs zijn een aantal spellen ontwikkeld waarbij de leerlijnen mikken, rollen en doelspelen voorkomen met daarbij horende bewegingsthema’s. En ook hardlopen, jongleren, tikspelen, keerspelen, rekenen en bewegen op zijn mogelijk met de SmartWall. In totaal heeft de SmartWall momenteel zo’n 40 spellen. Daarnaast kun je behalve de eigen spelcontent ook gebruik maken van apps die beschikbaar zijn op internet zoals YouTube en daarmee eigen lesinhoud presenteren. Hiermee is de SmartWall multifunctioneel inzetbaar.

Voorbeeld van games op de SmartWall
MultiBall

MultiBall is ontstaan in de squashwereld en de meeste games zijn dan ook gericht op het gooien, slaan of schieten van verschillende ballen tegen de wand. Niet voor niets werd het systeem MultiBall genoemd. Doordat het systeem met infraroodsensoren werkt, kunnen zelfs kleine balletjes die met hoge snelheid geslagen worden goed gedetecteerd worden. Momenteel zijn er ca. 30 games te spelen, die zijn onderverdeeld in Education, Entertainmaint en Exercise. De Education games hebben een pedagogische insteek, de Entertainment games zijn spelletjes zoals een variant op Candy Crush of Space Invaders en de Exercise games zijn bedoeld om bepaalde (onderdelen van) sporten te trainen.

Ook de games van de MultiBall staan (grotendeels) online. Klik hier om ze te zien.

Voorbeeld van games op de MultiBall
Interactive X-Wall

Interactive X-Wall heeft het grootste aanbod games van de markt. Op dit moment beschikt de muur over 45 games. De games zijn onderverdeeld in 3 categorieën: sport, educatie en fun. De educatieve games zijn gebaseerd op de leerlijnen in het basisonderwijs. Alle games kunnen gespeeld worden door te schieten, gooien, tennissen of door hand-aanrakingen. Interactive X-Wall is constant in ontwikkeling en maandelijks komen er games bij. Nieuwe games worden ontwikkeld in samenwerking met de klanten. Zij worden gevraagd naar wensen en behoeften.

Updates

Zoals het ook gaat met apps en games op je telefoon: op een bepaald moment heb je ze wel gezien. Dit is uiteraard ook een gevaar voor de games op de interactieve wanden. Daarom is de vraag: worden de bestaande games ook geüpdatet en komen er in de loop der tijd nieuwe games bij?

Alle producenten geven aan dat hun systemen regelmatig geüpdatet (zullen) worden en dat er een community is waarin je op- en aanmerkingen over bestaande apps of voorstellen voor nieuwe apps kunt geven. Maar tegelijkertijd is het logisch dat dit pas daadwerkelijk gebeurt zodra er ook meerdere wanden verkocht zijn. Aangezien Lü over de hele wereld actief is en de Interactive Playground hun core-business is, verwachten wij dat zij het snelst nieuwe games ontwikkelen en updates inbouwen. Bij Lü krijg je levenslang toegang tot 75% games inclusief updates. Er is een premium optie (de overige 25%) mocht de klant nog meer games wensen. Wij weten niet welke precieze games onder ‘levenslange toegang’ en welke onder de premium optie vallen. Ook Embedded Fitness werkt met een updatecontract en van MultiBall weten we dat ze hier ook mee bezig zijn.

Interactive X-Wall werkt met een onderhouds- en service contract van €1000 per jaar. Wanneer uw organisatie in bezit is van dit contract ontvang u alle nieuwe games en updates. De groei van de games binnen Interactive X-Wall gaat vrij snel. In 2022 is Interactive X-Wall ontwikkeld van 20 naar 45 games. 

Flexibiliteit

Naast de geïntegreerde games van de beweegmuren, is het van belang om te weten hoe flexibel de systemen zijn voor je overgaat op aanschaf. Want als je toch een beamer, een projectievlak en luidsprekers in je gymzaal hebt, wil je die natuurlijk ook gebruiker voor andere handige apps, zoals: videofeedback (Video Delay), videoanalyse (Coaches Eye), dansen op YouTube (Just Dance), lesvoorbereidingen, powerpointpresentaties, de LO-app en andere applicaties voor digitalisering van de les LO. Kortom: kun je meer met het systeem dan alleen de games spelen?

Het korte antwoord? Ja, dat kan. Maar niet bij allemaal even gemakkelijk. Voor alle drie de systemen is een beamer nodig. En als je zelf een computer of laptop (met HDMI-kabel) aan die projector hangt, dan kun je natuurlijk alles projecteren wat je op die computer doet. Echter, bij de ene leverancier gaat het wat beter dan bij de ander.

Uit de interface

De SmartWall en de MultiBall worden geleverd met een computer, maar die staat standaard ingesteld op de interface van respectievelijk Embedded Fitness en FunWithBalls en je kunt hier niet uit. Als je de beamer dus wilt gebruiken voor andere toepassingen dan de spellen, dan moet je zelf nog een HDMI-kabel trekken naar de beamer. Geen ramp, maar wat ons betreft wel een groot nadeel in vergelijking met de Lü. Die computer werkt namelijk gewoon op Windows en je kunt eenvoudig met de afstandsbediening uit de Lü-omgeving om bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie te starten en een website of Netflix/Spotify te laten zien/te gebruiken, waardoor de Lü ook gebruikt kan worden om bijv. filmavonden of discoavonden te organiseren (de lichten van het systeem bewegen namelijk op de beats van de muziek).

We weten overigens van MultiBall dat het wel mogelijk moet zijn om uit hun interface te komen, maar momenteel is dit nog niet geïntegreerd. Dat is weer een voordeel van een nieuw product, je hebt als early adopter vaak zeker wat in te brengen in de verdere ontwikkeling ervan. Alle vier de bedrijven staan hier zeker voor open. Momenteel is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om de interactieve projectiewanden te bedienen vanaf een smartphone waarmee je tevens andere (elektrische) apparaten en toestellen in je zaal kan bedienen zoals het klimrek en de multifunctionele hijsunits, of zelfs een LED-vloer. Dit zou een sterke verbetering zijn en daarmee een aanbeveling voor de leveranciers. Voorlopig nog toekomstmuziek, maar we kunnen best vast een beetje dromen.

Bij de Interactive X-Wall is niet mogelijk om uit de interface te gaan. Het is wel mogelijk om gebruik te maken van een vrije HDMI-poort van de beamer, waarop je een eigen kabel kunt aansluiten. Veel klanten van Interactive X-Wall maken hier gebruik van zodat de muur multifunctioneel ingezet kan worden om bijvoorbeeld films of presentaties op af te spelen.

En dan: de prijs

Wij zijn en blijven Nederlanders, dus vergelijken doen we natuurlijk ook op de prijs. We maken onderscheid tussen het systeem (alle hardware) en evt. een update-/onderhoudscontract en willen er niet teveel woorden aan vuil maken. Daarom een overzichtje:

*Let op: deze prijzen kunnen in de loop van de tijd wijzigen. Deze prijzen zijn opgevraagd in 2021. Voor de actuele prijzen verwijzen we naar de leveranciers.

Embedded Fitness
MultiBall
Interactive X-Wall

Wat je precies krijgt voor die prijs verschilt enigszins bij de drie aanbieders. We hebben getracht het zo goed mogelijk te bundelen, maar pin ons er niet op vast.

Bij de Interactive X-Wall krijg je:

Qua prijs ontlopen de aanbieders elkaar dus niet heel veel. De mobiele versie en de versie voor kleine ruimtes van de SmartWall zijn het voordeligste, maar het onderhoudscontract bij Embedded Fitness is dan weer duurder. Ons advies is daarom: kijk vooral naar wat je met de beweegmuur wilt doen en maak een keuze op basis van die afweging. Laat je in eerste instantie niet teveel leiden door de prijs.

Tips en overdenkingen vóór de aanschaf

Maar, let op: met de aanschaf van het systeem ben je er nog niet helemaal. Allereerst moet je ook een goed projectievlak hebben, zonder naden en onderbrekingen, dat groot genoeg is (zie voor het precieze formaat ons totaaloverzicht). Verder is het (in elk geval bij de SmartWall en de Lü) noodzakelijk dat het donker is in het deel waar je projecteert. Eventueel aanwezige ramen moet je dus kunnen verduisteren en bij voorkeur kun je de verlichting in je zaal in delen regelen: de interactieve projectie gebruik je eigenlijk nooit klassikaal en dus wil je in het deel van de zaal waar je andere activiteiten doet juist wel licht hebben.

Daarnaast moet er een internetaansluiting zijn en bij voorkeur een vaste (bedrade) verbinding met de PC van waaruit de applicatie draait. Tot slot moet er natuurlijk elektriciteit zijn.

Conclusie: de voor- en nadelen

Alle vier de systemen hebben hun eigen voor- en nadelen. Qua detectie van de bewegingen op de muur, lijkt MultiBall de beste papieren te hebben. Schaduwen die ontstaan als je dichtbij de wand komt, hebben namelijk geen invloed op de detectie van de aanrakingen op muur. Wat betreft de content lijkt Embedded Fitness momenteel het meeste te hebben nagedacht over integratie in de gymles, omdat zij uitgaan van de motorische leerlijnen in de ontwikkeling van hun games en niet van bewegen als middel zoals Lü.

Daarentegen hebben we weer het meeste vertrouwen in de Interactive X-Wall en Lü als het gaat om regelmatige updates, waardoor de kans heel aannemelijk is dat er op hun systeem op korte termijn ook meer spellen zijn die zich daarop richten, al zal dat – naar eigen zeggen – altijd met een pedagogische insteek zijn. En wil je meer met het systeem dan alleen de voorgeschreven spellen spelen, dan ben je momenteel bij Lü ook aan het beste adres.

Zoveel mensen, zoveel wensen, dat weten wij maar al te goed. En daarom is het belangrijkste advies: denk van tevoren goed na wat je precies met de interactieve muur wilt doen. Waarvoor ga je hem gebruiken en wat moet-ie zeker kunnen? Pas dan kun je een goede beslissing nemen.

Meer weten?

Denk je serieus na over de aanschaf van één van deze vier wanden en wil je (nog) meer informatie? Bel ons gerust op om het erover te hebben. We hebben nog een heleboel praktische tips en tricks over alle drie de systemen, maar het artikel wordt véél te lang als we die hier nog bespreken. We kunnen je uiteraard wel helpen met bepalen welke van deze wanden voor jouw situatie het beste zou zijn. Ook bij andere afwegingen als het gaat om het inrichten van een gymzaal of sporthal, helpen we natuurlijk graag.

Bel 06 41 28 62 43 of mail naar info@hetnieuwegymmen.nl.

Comments 2

 1. Beste,
  Bedankt voor het artikel, het is interessant om de 3 te vergelijken
  ik werk al ruim een jaar met de LÜ doorheen het Vlaamse land op altijd verschillende plaatsen met het mobiele systeem. Ik ben erg tevreden over het systeem ook de support van Idema, de verdeler. Ik gebruik de LÜ ook vaak bij daglicht omdat het niet altijd mogelijk is om de plaats te verduisteren:andere activiteiten die dan ook doorgaan of ramen die niet kunnen afgedekt worden. Ook met licht werkt LÜ heel goed. Het zijn vaak verschillende wanden met verschillende kleuren en structuur. LÜ doet het op al deze oppervlakten goed. Multiball ken ik niet maar daarvan hoorde ik dat 2 ballen die gelijktijdig de wand raken nietkunnen samen worden gedetecteerd. De sensoren die in het kader zitten laten dat niet toe.

  1. Beste Marc,
   bedankt voor je bericht en review. Leuk om te lezen dat jullie er fijn meer werken en dat jullie systeem ook goed werkt zonder verduistering.
   Over het systeem van Multiball is onze informatie dat het ook wel twee ballen tegelijkertijd waarneemt; dit hebben we ook zelf kunnen waarnemen.
   Veel succes met de activiteiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *