Dit artikel werd geschreven door Leo Aquina en verscheen eerder bij sportknowhowxl.
“Het is een concept voor gymzalen gericht op bewegen anno nu”, zegt Berry ten Pas over de Beweegbox. Sportbedrijf Amstelveen is de eerste afnemer. De nieuwe gymzaal wordt in april in gebruik genomen. Het initiatief voor de nieuwe gymzaal kwam twee jaar geleden van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie KNGU. De bond klopte aan bij de vastgoedspecialisten van Draaijer+partners. Bij dat bedrijf gingen Ten Pas en Hylke Hellinga met het idee aan de slag. “We zijn op ontdekkingsreis gegaan langs sportbonden, onderwijsinstellingen, methodenschrijvers en architecten”, aldus Ten Pas. Het resultaat is een interactieve gymzaal, die voor een vergelijkbare investering als een traditionele zaal, (rond een miljoen euro) binnen zes maanden overal kan worden neergezet. “We realiseren een volledig gebouw, inclusief de inrichting voor gemeenten en onderwijsinstellingen”, vertelt Ten Pas.
De Beweegbox kwam tot stand na een ‘ontdekkingsreis’. Hoe zag die eruit? Ten Pas: “Als eerste hebben we de vraag gesteld wat je nou eigenlijk precies wil doen in zo’n zaal. Bij de bouw van traditionele gymzalen wordt altijd gevraagd: ‘kun je erin volleyballen?’ een volleybalveld heeft bepaalde afmetingen. Wij vroegen ons af hoeveel mensen in een wijk nou eigenlijk willen volleyballen.”
Een alternatieve gymzaal
“We zijn gaan kijken welke onderdelen van de gymsport op dit moment relevant zijn. Er is een Nijntje Beweegdiploma voor kinderen, er zijn beweegprogramma’s voor ouderen. We hebben bijvoorbeeld aan de Nederlandse Basketball Bond gevraagd wat zij willen in de wijk. Zij hebben behoeft aan ruimtes voor 3×3 basketbal. Wedstrijdbasketballers kunnen in de traditionele sporthallen spelen. Je moet een duidelijk onderscheid maken tussen een gymzaal – zoals die door basisscholen worden gebruikt – en een sporthal. Wij zochten een alternatief voor de gymzaaltjes.”
Ten Pas en Hellinga spraken met een groot aantal specialisten. “Iemand als Wim van Gelder van ‘Alles in Beweging’ schrijft methoden voor bewegingsonderwijs. Die schrijft hij met de traditionele gymzaaltjes in het achterhoofd. Op die manier wordt het een kip-eiverhaal. Is de zaal ingericht op de methode en de onderwijsbehoefte, of is de methode ingericht naar de mogelijkheden van de zaal? Wij zijn helemaal los van het traditionele concept gaan inventariseren waar behoefte aan was.”
Bewegen op je eigen niveau
“We hebben ons daarbij gericht op drie pijlers: sportclubs, onderwijs en anders georganiseerde sporten. Bij die laatste moet je bijvoorbeeld denken aan zzp-ers die bokslessen, yoga of pilates geven en daarvoor een geschikte ruimte nodig hebben. Ook voor hen is een traditionele kale gymzaal met TL-verlichting niet per se aantrekkelijk.”
Geen traditionele gymzaal
Waarin onderscheidt het uiteindelijke resultaat zich van de traditionele gymzaal? Ten Pas: “De Beweegbox is vierkant – zestien bij zestien meter – waardoor de ruimte makkelijk kan worden opgedeeld in vier vlakken. Een schoolklas is bijvoorbeeld 32 leerlingen. Door die verdeling kun je in groepjes van acht werken, waardoor de kinderen meer toekomen aan bewegen. Uitdaging en interactie staat centraal.”
De Beweegbox biedt ruimte voor de traditionele sportvormen, maar er zijn ook innovaties gericht op toekomstgerichte beweegvormen voor alle leeftijden. “We maken gebruik van interactieve wandprojectie, die allerlei nieuwe spelmogelijkheden biedt. En in de box is theatertechniek, discoverlichting en een geluidsinstallatie aanwezig voor bijvoorbeeld dansactiviteiten.”
Interactief tv-scherm
In de Beweegbox bevindt zich ook een interactief tv-scherm waarmee instructievideo’s kunnen worden gemaakt en bekeken. En er is een mogelijkheid om zaken te delen op sociale media. “Eigenlijk is het vreemd, alle klaslokalen zijn tegenwoordig voorzien van een digibord, behalve de gymzaal. Daar brengt de Beweegbox verandering in.”
De ontwikkeling van de Beweegbox heeft uiteindelijk geleid tot een nieuw bedrijf. “Toen het concept klaar was, stonden we voor de keus. We konden overal gaan vertellen wat we hadden bedacht en hopen dat mensen ermee aan de slag zouden gaan, we konden het idee ook zelf waarmaken.”
Lesprogramma’s voor de Beweegbox
“Daarom hebben we het in een apart bedrijf gestopt, dat de Beweegbox overal binnen zes maanden kan realiseren. Samen met bijvoorbeeld de KNGU werken we ook aan lesprogramma’s en concepten waarmee de Beweegbox optimaal kan worden benut”, aldus Ten Pas. Het eerste exemplaar wordt op dit moment gerealiseerd in Amstelveen en Ten Pas verwacht het komende jaar nog enkele Beweegboxen elders in het land te realiseren. “Dan kunnen we ook gaan werken aan connectiviteit tussen de verschillende Beweegboxen.”
Voor meer informatie: www.beweegbox.nl